Nieuwsbrief juli 2024

Nagenieten én vooruitkijken

Dit is deels de après-Toezichtfestival editie: we kijken terug op een super geslaagd festival voor, door en met toezichthouders. Een festival waar weer de tweejaarlijkse Innovatieprijs Verkiezingen Handhaving en Toezicht werd uitgereikt. Maar we kijken ook vooruit: naar de tweede editie van Inspectiewissel en naar het Meerjarenperspectief van de Inspectieraad. Lees meer.

Toezichtfestival, lees en kijk het nog eens na

Van en met elkaar leren in alle gezelligheid: dat was in een notendop de kern van het Toezichtfestival 2024 op 18 juni. Met ruim 500 enthousiaste werkers uit de toezichtwereld was het festival weer uitverkocht. Het thema ‘Toezicht: lekker belangrijk?!’ leverde boeiende gesprekken op en volop stof om kennis en ervaring met elkaar te delen.
Lees meer.

Innovatieprijs Verkiezingen Handhaving en Toezicht

Tijdens het Toezichtfestival is de Innovatieprijs Verkiezingen Handhaving en Toezicht uitgereikt. De juryprijs is gewonnen door DiTeCT, een project van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat de kans op onveilige medicatie bij patiënten reduceert. De deelnemers aan het festival kozen het project ‘Slim dronedata delen’ van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) tot Festivalfavoriet. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), de Inspectieraad en beroepsvereniging VIDE organiseren iedere twee jaar de Verkiezingen Handhaving en Toezicht om innovatie in het vak van toezicht en handhaving te stimuleren.
Lees meer.

Meerjarenperspectief 2025-2029 in de maak

Een nieuw meerjarenperspectief voor de Inspectieraad voor 2025 - 2029: daar werkt de IR de komende tijd hard aan. De aftrap vond plaats tijdens het 24-uurtje van de raad in Arnhem, afgelopen april. De nieuwe strategie, met een gezamenlijke visie op de ontwikkeling van toezicht, moet dan in het najaar gereed zijn zodat het de basis kan zijn voor het jaarplan voor 2025.
Lees meer.

Stageproject InspectieWissel zit mooi vol

Een doelgerichte stage van één dag bij een andere toezichthouder, waarna je zelf een collega van een andere organisatie voor één dag ontvangt. Dat is InspectieWissel, het stageproject dat de Inspectieraad voor de tweede keer organiseert met steun van A+O fonds Rijk. Met meer dan honderd aanmeldingen zit het project nu vol. Bijna alle rijksinspecties en markttoezichthouders doen weer mee. Op 10 oktober is de eerste online bijeenkomst, waarna de stages daadwerkelijk plaatsvinden.
Lees meer.

Minisymposium over vernieuwing van toezicht

Het wetenschappelijke onderzoeksprogramma Vernieuwing van Toezicht stond volop in de schijnwerpers tijdens een minisymposium op 12 juni, georganiseerd door de Tweede Kamer en het samenwerkingsverband Parlement en Wetenschap. Het minisymposium werd goed bezocht door onder andere Kamerleden, inspecteurs-generaal, onderzoekers en beleidsambtenaren.
Lees meer.

Samenhangend Inspectiebeeld cybersecurity gepubliceerd

Cybersecurity moet op bestuursniveau komen te liggen, daar is nog een wereld te winnen. Het is niet alleen een zaak van de chief information security officer (CISO) en betrokken ICT-medewerkers. Zeven samenwerkende toezichthouders pleiten hiervoor in hun ‘Samenhangend Inspectiebeeld cybersecurity vitale processen 2024’. De minister van Justitie en Veiligheid heeft het document doorgestuurd aan de Kamer.
Lees meer.

Harde noten gekraakt door Staatscommissie rechtsstaat

Een aanzienlijke groep burgers wordt niet door en tegen de overheid beschermd. Die harde conclusie trok de Staatscommissie rechtsstaat bij de presentatie van haar eindrapport op 10 juni. Een verslag van de bijeenkomst, bezien vanuit de toezichthouder, staat op het netwerk publiek toezicht. 
Lees meer.

Jaarverslag 2023

Het is alweer even geleden maar begin april verscheen ‘Toezicht op de kaart’, zo luidt de ondertitel van het jaarverslag van de Inspectieraad. Dat is immers een belangrijke taak van de Inspectieraad: toezicht op de kaart zetten. In 2023 is daar weer hard aan gewerkt, met enkele opvallende zaken zoals een nieuw stageprogramma, een wet op de rijksinspecties die vertraging opliep en een blijvend grote belangstelling voor de opleidingen van de Academie voor Toezicht en voor het Toezichtfestival.
Lees meer.

Wijzigingen leden Inspectieraad en Dagelijks Bestuur

Binnen de Inspectieraad zijn enkele personele wijzigingen. Wim Bargerbos, van de Inspectie Veiligheid en Defensie, neemt na de zomer afscheid als inspecteur-generaal. Binnen het Dagelijks Bestuur werden de termijnen van Gerard Bakker (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en van voorzitter Alida Oppers (Inspectie van het Onderwijs) juist verlengd met respectievelijk 1 en 2 jaar.
Lees meer.