Nieuwe handreiking helpt bij afspraken maken tussen inspecties
Hoe maak je afspraken over taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden daar waar de werkterreinen van inspecties elkaar raken of overlappen? Zeven inspecties en Bureau Inspectieraad hebben een praktische handreiking geschreven over de vraag hoe je samenwerkingsafspraken maakt. De handreiking helpt inspecties het gesprek aan te gaan over samenwerking.
De maatschappelijke opgaven waaraan inspecties werken, worden steeds complexer en ze vertonen overlap met elkaar. Daardoor gaan inspecties vanzelf meer met elkaar samenwerken. Bij het vormen van die samenwerkingsafspraken komen vaak steeds dezelfde vragen terug: hoe organiseer je dit nou, zonder dat inspecties telkens opnieuw het wiel van de samenwerking moeten uitvinden? Dat kost namelijk veel tijd en energie.
Nadat dit vraagstuk in de Inspectieraad aan de orde was gekomen, is een werkgroep op initiatief van de NVWA hiermee aan de slag gegaan. Dit past ook mooi in de lijn van het Meerjarenperspectief van de Inspectieraad: inspecties die in een werkgroep gaan samenwerken aan … het maken van afspraken over samenwerking.
Doel
Met deze handreiking hoopt de Inspectieraad het proces van samenwerking te versimpelen en meer uniform te maken. Maar: met respect voor de uniciteit van iedere samenwerking.
Welke definities gebruik je, wat doe je bij incidenten, wat spreek je financieel met elkaar af?
Inhoud handreiking
De handreiking helpt je in de eerste plaats om te bepalen of samenwerking op een specifiek gebied meerwaarde heeft en zo ja, welke uitgangspunten en structuren er dan kunnen zijn. Welke elementen kun je betrekken bij de opstelling van een samenwerkingsovereenkomst? Bijvoorbeeld, welke definities gebruik je, welke informatie wissel je uit, wat doe je bij incidenten, wat spreek je financieel met elkaar af, moet de overeenkomst in de Staatscourant verschijnen? Met deze elementen krijg je als het ware een checklist in handen. Voor een beter begrip maakt de handreiking veel gebruik van voorbeelden.
De Inspectieraad heeft eerder een soortgelijke handreiking uitgebracht, over het maken van samenwerkingsafspraken tussen ministeries en rijksinspecties.
Voor wie wanneer
De handreiking geeft strategisch en tactisch adviseurs handvatten om bij nieuwe wetgeving of een nieuw toezichtthema de mogelijkheden van samenwerking te onderzoeken. Voorbeelden hiervan zijn samenwerking tussen inspecties bij het toezicht op fatbikes, op de nieuwe batterijenverordening of bij het toezicht op het sociaal domein.
De handreiking kan ook worden gebruikt bij het herzien van bestaande samenwerkingsafspraken.
Evaluatie
Heb je op- of aanmerkingen, suggesties voor verbetering etc.? Stuur ze naar samenwerkingsafsprakenir@nvwa.nl, dan neemt de werkgroep deze ervaringen mee.
De onderwerpen gegevensuitwisseling en gezamenlijk rapporteren en publiceren worden nog verder uitgewerkt in een expertgroep vanuit het overleg van hoofden JZ van rijksinspecties.