Toezicht: overzicht andere leertrajecten en opleidingen
Op deze pagina wil de Inspectieraad een zo volledig mogelijk overzicht bieden van leertrajecten, cursussen en opleidingen op het gebied van toezicht, zowel binnen als buiten de Inspectieraad. Wil je meer weten over een bepaald leertraject of een specifieke opleiding, klik dan door naar de betreffende aanbieder/organisator.
De leertrajecten zijn verdeeld in vier categorieën:
Academie voor Toezicht (AvT) trajecten van de Inspectieraad
Interne opleidingen van rijksinspecties, markttoezichthouders, omgevingsdiensten
Masterclasses universiteiten en hogescholen
Commerciële en internationale leertrajecten
1. Academie voor Toezicht (AvT) trajecten Inspectieraad
LSI is een leertraject voor de startende inspecteur, met focus op de werkpraktijk van toezicht in het algemeen. Kosten: 2835 euro (in 2024). Er zijn zes modules, verdeeld over acht lesdagen en twee intervisiebijeenkomsten in een tijdsbestek van drie maanden.
LST is een leertraject over strategische vraagstukken rondom vernieuwing van toezicht. Het leertraject duurt ongeveer zeven maanden.
PTT is een leertraject voor net gestarte hoogste leidinggevenden bij de rijksinspecties en de laag daaronder, voor zover het om strategische functies gaat. (Minimaal schaal 16) Er is in PTT (beperkt) ruimte voor kandidaten van markttoezichthouders. PTT duurt ongeveer vier maanden.
Jaarlijks organiseert de Inspectieraad drie tot vier bijeenkomsten met een hoogleraar die voor toezicht relevante nieuwe kennis en inzichten biedt. Een bijeenkomst duurt ongeveer twee uur en vindt plaats bij De Witte Vosch, Utrecht. Deelname is gratis maar niet vrijblijvend. Meer informatie op de kalender van het Netwerk Publiek Toezicht.
Deze e-learning is een onderdeel van LSI, module objectief waarnemen en oordelen. Het geeft een basisintroductie over de Algemene Wet Bestuursrecht, gericht op de voor toezicht relevante onderdelen. Neem voor de e-learning contact op met academievoortoezicht@inspectieraad.nl.
De Arbeidsinspectie heeft een Interne opleiding handhaving voor niet-juristen.
De landelijke vereniging van omgevingsdiensten heeft een academie met een gevarieerd aanbod, ook op het gebied van toezicht.
Twee maal per jaar biedt de gezamenlijke Toezichtacademie van AFM, NZA en ACM een leergang aan voor ervaren markttoezichthouders. Deze duurt vier dagen en twee dagdelen, de kosten bedragen tussen de 1.250 en 1.500 euro. Info via toezichtacademie@afm.nl
Hoe zorg jij ervoor dat burgers en bedrijven de regels naleven? Toepassing in een training van recente wetenschappelijke inzichten uit de gedragspsychologie en communicatiewetenschappen. Duur: vier dagen in de herfst. Kosten: 3.250 euro ex. btw.
Begrijpen welke bedrijfscultuur achter een beslissing schuilt? Deze training van vier dagen is gericht op toezicht op organisaties van meer dan 100 medewerkers. Kosten: 2.950 euro ex btw.
Training van 8 uur in het gebruik van het Interventiekompas: een gestructureerde vragenlijst waarmee je in gesprek kunt gaan met je doelgroep om te bepalen of die zich aan de regels houdt.
Interne opleiding voor ervaren ILT-ers die te maken hebben met het bestuurlijke krachtenveld van externe organisaties. Duur: twee jaar, verdeeld over 12 opleidingsdagen en 8 intervisiebijeenkomsten.
3. Masterclasses universiteiten en hogescholen
Deze leergang bestaat uit vier interactieve middagen over het gezag van toezichthouders, in een gepolitiseerd openbaar bestuur en een mediagestuurde netwerksamenleving. Link naar deze leergang.
Opleiding van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, bedoeld voor strategische professionals (schaal 12-16). Duur: negen maanden, kosten 8.400 euro (2025). Link naar leertraject.
TIAS is de business school van Universiteit Tilburg en TU Eindhoven. Deze opleiding is nog in ontwikkeling.
Vijf bijeenkomsten over het effect van technologische ontwikkelingen op de toezichtstrategie. Kosten 5.000 euro. Link naar opleiding.
Opleiding van twee maanden over toezicht op en sturing van uitvoeringsorganisaties in het algemeen en semipublieke organisaties in het bijzonder. Voor medewerkers (schaal 11-13) die vanuit een departement relaties onderhouden met uitvoerende organisaties, met name zij die belast zijn met eigenaarsadvisering, opdrachtgevers en toezichthouders. Kosten: 1.100 euro. Link naar opleiding.
Opleiding over regulering, toezicht en handhaving. Duurt vier maanden, kosten 5.500 euro. Link naar opleiding.
Voor archiefinspecteurs en toezichthouders die zich willen verbeteren in toezicht op digitale archieven. Duurt vier dagen, kosten 1.750 euro. Link naar cursus.
Internationale cursus van 4 maanden over toezicht op en in de gezondheidszorg. Voertaal Engels, kosten 2.500 euro.
Drie thematische leergangen, over informatie en risico, missie en strategie, en innovatie. Voor strategen in het toezicht, per opleiding 6 dagen in 3 maanden, kosten ongeveer 3000 euro. Link naar opleiding.
4. Commercieel en internationaal
Deze masterclass van drie maanden is een onderdeel van de master bestuurskunde. Link naar opleiding.
Voor toezichthouder of handhaver milieuwetgeving bij een gemeente, Regionale Uitvoeringsdienst (RUD), samenwerkingsverband, waterschap, provincie of regionale inspectie. Duurt drie maanden, kosten ongeveer 2.000 euro. Link naar opleiding.
Seminarreeks van Haags Congres Bureau van drie middagen. Kosten 1.245 euro. Link naar opleiding.
Opleiding van het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid, bedoeld voor managers en professionals op het gebied van omgang met risico's. Duurt vijf dagen, kosten 5.000 euro. Link naar opleiding.
Engelstalige opleiding van één week, kosten 4.800 dollar. Link naar opleiding.
Ontwikkeld in samenwerking met drie Nederlandse universiteiten. Duurt ongeveer 11 uur. Link naar opleiding.
Tweedaagse cursus voor juristen met enige kennis van het bestuursrecht, maar die in het thema toezicht nog niet (goed) thuis zijn. Kosten 900 euro. Link naar opleiding.
Dit overzicht van leertrajecten over toezicht wil zo volledig mogelijk zijn. Bent u een aanbieder of organisator van een opleiding of leertraject en klopt bepaalde informatie niet (meer)? Stuur dan de wijzigingen via mail door aan Bureau Inspectieraad, dan kunnen we het overzicht bijwerken.