"Nietsdoen is ook een optie"
Leven we in een regeldictatuur? Zo’n honderd mensen waren donderdagavond 19 september in het Rotterdamse Arminius aanwezig bij een vaak prikkelend, soms wat schurend maar ook altijd beschaafd debat over precies die vraag. Het was het eerste debat in een serie van vijf, met als hoofdthema ‘Hoe (on)veilig is Nederland’.
Hoogleraar Bestuurskunde Paul Frissen gooide de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat inspecteren de wereld niet beter kan maken en dat nietsdoen ook altijd een optie is. Toezicht is in zijn ogen wel belangrijk, maar alleen om zijn symbolische functie. “De ambtenaar is de tragische held: hij of zij móet helpen vanuit het diepe besef dat het in essentie niet zal helpen aangezien het leven nu eenmaal imperfect is.”
Dialoog en ingrijpen
Hèlen Heskes, mede auteur van het essay Responsief met een bite en inspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, was het hier niet mee eens. “Zonder heilig geloof dat ik als inspecteur werkelijk iets kan bijdragen aan een betere wereld, zou ik dit werk niet doen.”
Pieter van Egmond, voorzitter Ondernemersbelang Rotterdam, vertelde dat ondernemers nog steeds last hebben van te veel en te gedetailleerde regelgeving, wat die ondernemer op kosten jaagt die natuurlijk worden doorberekend naar de klant. Velen hebben volgens hem ook angst voor de toezichthouder want “als je lang zoekt, is er altijd wel wat.” Hij pleit voor meer gesprek en uitwisseling met inspecties. Heskes: “Wij gaan uit van verdiend vertrouwen en zoeken zeker de dialoog. Tegelijkertijd moeten we bij misstanden ook écht ingrijpen. Dat is wat de samenleving van ons verwacht en uiteindelijk zijn we er in de eerste plaats voor de samenleving.”
Moed
Bert Wijbenga, wethouder en locoburgemeester van Rotterdam, gaf aan dat het in deze tijd van social media wel erg moedige politici vraagt om te zeggen dat nietsdoen soms ook een optie is. Vaak wordt toch een morele noodzakelijkheid gevoeld om op een of andere manier actie te ondernemen. Zoals bij de huidige discussie over salafistische invloed op sommige scholen.
Tussen de bedrijven door stelden aanwezigen vragen of gaven reacties. Over de salafistische invloed op scholen bijvoorbeeld: “Maar waar ligt de grens? Wat doe je dan als kinderen dergelijke denkbeelden vanuit huis meekrijgen?” De avond eindigde met een ontwapenende reflectie van theatermaakster Laura Dolron. Over hoe juist onvolkomenheden haar een gevoel van menselijkheid en daarmee veiligheid geven.
Vervolg
“Interessant”, “boeiend” en “volgende keer mag het nog wel wat vuriger”, waren na afloop enkele reacties uit het publiek.
Wilt u er dan (weer) bij zijn? De eerstkomende debatavonden zijn op 31 oktober, 14 en 28 november a.s. in congres- en debatcentrum Arminius in Rotterdam. Onderwerpen zijn achtereenvolgens veiligheid in de zorg; cybersecurity; en voedselveiligheid. Toegang is gratis, aanmelding bij Arminius vooraf is gewenst.
Ook online zoeken de Inspecties de dialoog. Op www.innovatietoezicht.nl bijvoorbeeld, hét platform over innovatie van toezicht waar mensen op het scherpst van de snede met elkaar in dialoog gaan.