Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed
De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed houdt toezicht op een deel van het Nederlandse erfgoed en op het informatiebeheer bij de centrale overheid. Ook levert de Inspectie een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van illegale handel in cultuurgoederen. De Inspectie draagt zo bij aan het behoud en beheer van het nationale erfgoed.
Missie/Motto
Een overheid die verantwoording kan afleggen. Erfgoed beschikbaar voor iedereen. Nu en in de toekomst. Dat is onze missie. Wij zien toe op de toegankelijkheid van overheidsinformatie en op de zorgvuldige omgang met erfgoed. Wij kijken hoe de regels in de praktijk werken.
Werkvelden
Overheidsinformatie; Archeologie; Collecties; Cultuurgoederen; Monumenten
Facts & figures
- Moederdepartement: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Oprichtingsdatum: 2005. Voorgangers: Rijksinspectie voor de Archeologie, de Rijksarchiefinspectie, de Inspectie Cultuurbezit en de Rijksinspectie Monumentenzorg, Erfgoedinspectie
- Directeur: Alfred Roos
- Actualiteit: De Inspectie staat voor een grote veranderopgave die in belangrijke mate is ingegeven door de reactie van het kabinet op de kindertoeslagenaffaire. Eén van de maatregelen is de versterking van het toezicht door de Inspectie op de informatiehuishouding van de rijksoverheid. Dat vergt uitbreiding van de capaciteit, verdere professionalisering van de werkwijzen en meer datagedreven werken.
- Actuele dossiers:
Adoptiedossiers ministerie Justitie en Veiligheid
De archivering van chatberichten bij het ministerie van Algemene Zaken
Verbetering van de informatiehuishouding bij Toeslagen blijft noodzakelijk
Teruggave acht archeologische voorwerpen aan Oekraïne
Prioriteiten & relevante beleidsdossiers
In het jaarverslag verantwoordt de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed haar handelen. In het werkprogramma geeft de Inspectie aan welke prioriteiten zij stelt binnen haar toezicht voor de komende periode. Het werkprogramma beslaat steeds een periode van twee jaar. Om die reden is er één keer in de twee jaar een uitgebreid verslag over het toezicht en tussentijds een verkort verslag.
Het verslag over het toezicht en het werkprogramma wordt door de bewindspersoon van het ministerie van OCW aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer.
In het werkprogramma 2023-2024 staan de speerpunten van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed voor deze periode. Naast toezicht en samenwerking, wordt ingegaan op de ontwikkelingen en het toezicht op basis van de Archiefwet, de Erfgoedwet (archeologie, monumenten, rijkscollecties) en internationale verdragen inzake cultuurgoederen.
Zie jaarverslagen en werkprogramma's.
Maatschappelijke dialoog en gebruik van moderne technieken
De Inspectie werkt selectief en risicogestuurd. Ze maakt daarvoor een inschatting van de belangrijkste risico’s per toezichtveld. Dat gebeurt op basis van informatie uit de Monitor, vragen en meldingen, de resultaten van inspecties, de inzichten van beleids- en uitvoerende diensten en het expertoordeel van de inspecteurs. Ontwikkelingen in de maatschappij, de politiek, in de toezichtvelden en op het internationale speelveld zijn bepalend voor het selecteren van thema’s voor het toezicht. De maatschappelijke waarde/impact voor de samenleving is daarbij van belang.