Inspecties betrekken graag de kennis en ervaring van burgers in het toezicht, maar zijn vaak nog zoekende hoe de dialoog vorm te geven. In het programma Maatschappelijke dialoog organiseert Bureau Inspectieraad sessies met als doel om ideeën en ervaringen uit te wisselen, inspiratie op te doen en het gesprek aan te gaan over waarom, hoe en wat van het betrekken van stakeholders (met name burgers) bij het toezicht, in relatie tot publiek vertrouwen. Deze online sessies zijn bedoeld voor alle toezichthouders.
Komende dialoogsessies
Komende maand zijn er twee digitale sessies:
- dinsdag 2 november van 13:00 - 14:00 deelt Fred Jansen van Inspectie Leefomgeving en Transport zijn ervaring met het meenemen van het burgerperspectief in het proces van risicoanalyses.
- dinsdagmiddag 30 november van 13:00 - 15:00 is er een werksessie van twee uur met onder meer Caelesta Braun, hoogleraar Public Governance and Civil Society. Kernthema is dan de meerwaarde en impact van de maatschappelijke dialoog voor individuele inspectiemedewerkers: wat betekent het voor je dagelijkse werk?
Omdat in de werksessie ook in kleine groepjes wordt gewerkt, is het aantal deelnemers beperkt. Wacht dus niet te snel met aanmelden!
Kijk op het Netwerk Publiek Toezicht voor meer informatie en aanmelden*!
Terugblik
Op 15 september vond een werksessie plaats over het betrekken van het burgerperspectief, met Theodor Kockelkoren (Staatstoezicht op de Mijnen) en Kees van Nieuwamerongen (Inspectie Belastingdienst, Toeslagen en Douane) en Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Zij deed een bevlogen oproep om het kind- en burgerperspectief structureel een plek te geven in het toezichtwerk, want “achter iedere volwassen burger zit een kind”. De circa zestig deelnemers van vijftien verschillende toezichthouders bogen zich in subgroepen over de vraag hoe de burger te betrekken in het toezicht. “Gewoon een kwestie van doen”, was de conclusie van de sessie. We moeten niet blijven hangen in onderzoek en voorbereiding, maar aan de slag gaan! Alleen al echt luisteren naar burgers draagt bij aan publiek vertrouwen, maar wat je hoort moet je ook echt een plek geven in het toezicht: horen én doen!